Pizza

Merhaba,

Sizi tam bir İtalyan ile tanıştırmak istiyorum bugün. İtalya deyince zihninizi okur gibiyim ya makarna ya pizza :) Kesinlikle ikinci şık diyorum.

Pizza savaş döneminde bulunmuş bir yemektir. Savaş zamanında İtalyan kadınlar yokluk yüzünden bir hamur üzerine buldukları malzemeleri koyarak pizzayı bulmuşlardır. (Kaynak:Vikipedi) Bu bilgi ışığında bile kadınların zor vakitlerde ne kadar yaratıcı olduklarını anlayabiliyoruz. Ne var ki günümüzde bu yaratıcı ellere ne denli eziyet edildiği hepimizce malum. Bu konuda yine çözüm bence biz kadınlardan gelecek ve gelmeli...

Pizza, Latincede ezmek ve öğütmek anlamına gelen “pinsere” fiili ile ilgili. Sadece isim olarak değil, bizdeki pide gibi pizzanın da doğuşu  Mısır, Yunan ve Roma uygarlıklarında arpa ve suyla elde edilen “maza”ya dayanıyor. Tabi, pizzanın keşfine ilişkin olan hikaye hepsinden daha ilginç.
Pizza, aslında mozzarella peyniri ve domatesin muhteşem birlikteliğiyle yoksul İtalyan halkının vazgeçilmez lezzeti olarak yüz yıllarca tüketilmiş. Dünya çapında bir üne kavuşmasının hikayesi ise, 1889 yılında Kraliçe Margherita’nın mozzarella peyniri, domates ve fesleğen ile süslenmiş pizzayı tatması ile başlar. Bu tarihe kadar yoksul halk tarafından tüketilen pizza, Kraliçenin kendisine sunulan pizzayı beğenip, aşçı Esposito’ya bir teşekkür mektubu göndermesi ile zengin halkın da sofrasına girmeye başlar. İlgili mektup, hala bugünkü adı “Pizzeria Brandi” olan pizza dükkânının camında sergilenmektedir.

 Hikaye ise şöyle, Esposito’nun “Pietro” isimli pizza fırını, İtalya Kralı 1. Umberto’nun sarayı Palazzo di Capodimente ile komşudur. Kral ve kraliçe sarayda dinlenirken onları tam anlmıyla mutlu etmek isteyen saray aşçıları tüm hünerlerini gösterir. Kraliçe canının pizza istediğini söylediğinde ise işler biraz karışır. Bir yoksul yiyeceği olan pizzanın nasıl yapılması gerektiği doğal olarak saray aşçıları tarafından bilinmemektedir. Pizzanın hızlıca yapılabilmesi için hemen Esposito’ya sipariş verilir. Mozarella peyniri, domates ve fesleğen ile yaptığı pizzayı kraliçeye sunan Esposito, kraliçe pizzanın ismini sorduğunda ise heyecandan ne söylemesi gerektiğini unutur ve telaşla kraliçenin adını telaffuz eder. Pizzayı çok beğenen Kraliçe Margherita, Esposito’ya yazdığı mektupta söz konusu pizzadan “Pizza Margherita” şeklinde bahseder. Kraliçenin pizzayı çok sevmiş olması ve bunun için Esposito bir teşekkür mektubu yazması kısa zaman içinde tüm halk tarafından duyulur ve pizza yoksul sofralarından saray mutfağına girmeyi başarır. (Kaynak Pronto tur)

Gelelim benim size vereceğim mis gibi bir tarife.İtalyan mutfağı kursunda edindiğim bir reçeteyi paylaşacağım sizlerle.Çok eğlenerek yaptığım ve tadanlardan tam not aldığım reçete sizlerle...

Denemeniz ve beğenmeniz dileği ile...

 




Malzemeler;

Hamur için;

- 700 gr un
- 1 çay bardağı süt
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 adet yumurta
- 30 gr yaş maya
- 1 çay bardağı sıvı yağı
- 1 tatlı kaşığı şeker
- ılık su

Sos için malzeme;

- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 7-8 yaprak defne yaprağı
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı kimyon
- 4-5 diş ince kıyım sarımsak
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı sıvıyağı
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı fesleğen
- 1 su bardağı ılık su

Üst Malzemeler

- 500 gr rendelenmiş kaşar peyniri
- 200 gr sucuk
- 100 gr dilimlenmiş siyah zeytin
- 200 gr köy biberi
- 200 gr sosis
- 200 gr al biber
- 100 gr mısır
- 200 gr mantar
- 200 gr salam



Yapılışı;

- Tezgah üzerine konulan unun ortası açılır.

- Ilık su ile şeker ve maya karıştırılır. Hafif kabarması sağlanır.

- Hamur için gereken diğer malzemeler eklenerek hamur iyice yoğrulur. Bu nokta çok önemli eller yorulabilir ancak iyi yoğurmak pizza hamurunun güzelliğini arttıracaktır.

-Yoğurma İşleminin ardından 10-15 dakika dinlendirilir.

- İnce kıyım sarımsaklar tereyağı veya sıvıyağı karışımı ile kavrulur sonra salçalar ile tekrar kavrulur ve su ilave edilir sonra da baharatlar ilave edildikten sonra soğumaya bırakılır.

- Hamur az yağlanmış tepsi içine yayılır.

- Yayılan hamurun üzerine sos sürülür. Sonrasında kaşar serilir ve diğer malzemeler de konulduktan sonra 200 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirilir.

- Fırınlar farklılık gösterebileceğinden kontrollü pişirmek bu noktada çok önemlidir.

Afiyetle...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder